top of page
Image by Sandip Roy

Gezondheid in India

India, als tropisch land, brengt een verhoogd risico met zich mee op ziekteverwekkers die je mogelijk niet gewend bent, maar dit hoeft je reisplezier niet te belemmeren. Het is verstandig om je goed voor te bereiden en ter plaatse bewust om te gaan met gezondheidsrisico's, zonder deze te overdrijven.

Als je nog andere vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek: 

Voor je reis is het essentieel om contact op te nemen met een medische instantie zoals de GGD, die deskundig advies kan geven over benodigde vaccinaties. Deze consultatiekosten worden direct naar je zorgverzekering gestuurd, wat handig is. Vaak worden zowel het consult als de vaccinaties vergoed.

Aanbevolen vaccinaties zijn onder andere:

  • DTP (difterie, tetanus en polio)

  • Hepatitis A

  • Buiktyfus

 

Meer informatie over vaccinaties vind je in deze blog.

 

Malaria

Malaria komt het hele jaar door voor in India, maar de risico's variëren sterk per regio en seizoen. Of je een profylaxe nodig hebt hangt dus af van je reisroute. Raadpleeg altijd een medische professional voor advies. Profylaxe zijn krachtige medicijnen waarvoor zorgvuldige overweging nodig is.

Neem ook risicobeperkende maatregelen, zoals het bedekken van armen, benen en voeten 's avonds, het gebruik van muggenwerende middelen met DEET en indien nodig een klamboe. De meeste accommodaties die wij aanbieden hebben airconditioning, wat muggennetten vaak overbodig maakt (maar als dat niet het geval is, wordt daarvoor gezorgd).

Gezondheid ter plekke:

Naast een grondige voorbereiding is het essentieel om ter plaatse voorzorgsmaatregelen te nemen om gezond te blijven. Wees tijdens je reis extra alert: bij twijfel over je gezondheid, raadpleeg ter plekke een arts. Vraag indien nodig naar aanbevolen artsen in het hotel of bel ons in geval van nood voor advies.
 

Eten & Drinken in India
 

Maak je niet te veel zorgen over het eten in India; de hygiëne is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en de meeste reizigers blijven gezond tijdens hun verblijf. In onze hotels kun je veilig eten. Voor tips over betrouwbare eetgelegenheden kun je altijd bij het hotel of je chauffeur terecht.
 

Er zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen:
 

  • Drink alleen water uit verzegelde flessen, gefilterd water of gekookte dranken zoals thee of koffie.

  • Wees voorzichtig met ijsblokjes, aangezien de herkomst van het water onbekend kan zijn.

  • Vermijd rauwe salades en ongewassen groenten en fruit.

  • Ons advies is om vlees en vis te mijden.

  • Streetfood is niet altijd veilig; kies vooral voor drukke plekken waar versheid gegarandeerd lijkt door de hoge omloopsnelheid.

  • Restaurants waar je de hygiëne kunt zien, zijn ook aan te raden.


Toch een Delhi Belly?
 

Veranderingen in ritme, klimaat en pittig eten kunnen je spijsvertering verstoren. Bij milde diarree zonder andere symptomen is rust nemen en voldoende drinken vaak voldoende. ORS (Oral Rehydration Salts) kunnen helpen om uitdroging te voorkomen. Als je een lange reisdag voor de boeg hebt, kan loperamide nuttig zijn om frequente toiletbezoeken te beperken. Blijft de diarree langer dan twee dagen aanhouden of treden er andere symptomen op zoals koorts of bloed in de ontlasting, raadpleeg dan een arts voor verdere hulp.
 

Voor meer informatie hebben we ook een uitgebreid blog geschreven over dit onderwerp.

Hoogteziekte

Wanneer je grote hoogtes bereikt, kun je last krijgen van hoogteziekte. Dit kan optreden bij een snelle stijging naar hoogten boven de 2000 à 2500 meter. Om hoogteziekte te voorkomen, is het belangrijk je lichaam de tijd te geven om te acclimatiseren. De gevoeligheid voor hoogteziekte verschilt per persoon. In de meeste gevallen ervaar je in India een milde vorm van hoogteziekte. De symptomen zijn onder andere kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid, algemeen onwelbevinden en een katerig gevoel. Bij milde hoogteziekte is het raadzaam om niet verder te stijgen en eventueel af te dalen als de symptomen binnen enkele dagen niet verbeteren. 

In India kan hoogteziekte vooral voorkomen in de bergachtige gebieden van de Himalaya, zoals Ladakh, Himachal Pradesh, Uttarakhand en Sikkim. Reizigers naar populaire bestemmingen zoals Leh, Manali, Nainital en Gangtok dienen extra voorzichtig te zijn en zich goed voor te bereiden op de hoogte.

Gezondheid na thuiskomst:

Als je na terugkomst uit India (zelfs maanden later) koorts, darmklachten of andere onverklaarbare symptomen krijgt, neem dan direct contact op met je huisarts. Vermeld daarbij hoe lang je in India bent geweest, welke plaatsen je hebt bezocht en wat je daar hebt gedaan.

Heb je veel contact gehad met de lokale bevolking, dan is het verstandig om een Mantoux-test (een test op tuberculose) te laten uitvoeren. Dit helpt eventuele infecties tijdig op te sporen en te behandelen.

bottom of page