top of page
Daniëlle Choudhary-Kwint

De streetfoodspecialiteiten van New Delhi

New Delhi, de bruisende hoofdstad van India, waar elke straathoek een culinair avontuur biedt. De stad staat bekend om haar rijke cultuur, geschiedenis en niet te vergeten, haar verrukkelijke streetfood. Van pittige snacks tot zoete lekkernijen, New Delhi's straten zijn een paradijs voor fijnproevers. Laten we een kijkje nemen naar enkele van de meest populaire streetfood gerechten die je absoluut moet proberen.

Samosa


Samosa heeft zijn oorsprong in de eeuwenoude handelsroutes van Centraal-Azië, maar is nu een vaste waarde in de straten van New Delhi. Het is een driehoekige, gefrituurde snack die vaak wordt genoten als ontbijt of tussendoortje. Gemaakt van deeg en gevuld met een pittige mix van aardappelen, erwten en diverse kruiden. De samosa's worden gefrituurd tot ze goudbruin en krokant zijn, en worden vaak geserveerd met tamarinde- of muntchutney.


Samosa biedt een rijke, hartige smaakervaring met een heerlijke knapperige textuur. Het is een perfecte snack voor liefhebbers van pittig eten en een geweldig voorbeeld van de complexe smaken van de Indiase keuken. Dit is een van onze favoriete streetfood snacks vanwege de combinatie van een knapperige buitenkant en een smaakvolle, kruidige binnenkant.


Chole Bhature


Chole Bhature vindt zijn oorsprong in de noordelijke regio's van India, met name in Punjab, en heeft zich verspreid naar de straten van New Delhi. Het is een populair ontbijt- en lunchgerecht dat diep geworteld is in de Punjabi-cultuur. De kikkererwten worden gekookt en vervolgens gesudderd in een dikke, kruidige saus gemaakt van tomaten, uien, gember, knoflook, en een mengsel van Indiase specerijen zoals garam masala, komijn en koriander. De bhature is een luchtig, gefrituurd brood gemaakt van een deeg dat is bereid met bloem e water. Het deeg wordt uitgerold en vervolgens in hete olie gebakken tot het opblaast tot een gouden, knapperig brood.


De combinatie van de pittige, smaakvolle kikkererwten met het lichte en knapperige bhature is onweerstaanbaar. Het gerecht biedt een perfecte balans tussen texturen en smaken, waardoor het een favoriet is onder zowel lokale bewoners als toeristen.


Aloo Tikki


Het is een klassiek streetfood dat afkomstig is uit de regio Uttar Pradesh, maar het is een geliefde snack in heel India, vooral in New Delhi. Het gerecht heeft zijn wortels in de eenvoudigere, landelijke keuken van India. De aardappelen worden gekookt en vervolgens gepureerd. Ze worden gemengd met een mix van kruiden zoals chili, komijn, koriander en zout. Het aardappelmengsel wordt gevormd tot kleine, platte koekjes die vervolgens worden gebakken in olie tot ze goudbruin en krokant zijn.


Aloo Tikki is een eenvoudige, maar heerlijke snack. De buitenkant is heerlijk knapperig, terwijl de binnenkant zacht en vol van smaak is. Het wordt vaak geserveerd met chutneys en yoghurt, wat een verfrissend contrast biedt met de pittige aardappelen.


Golgappa/Pani Puri


Golgappa, ook bekend als Pani Puri, heeft zijn oorsprong in de regio's van Noord-India, met name in Bihar en Uttar Pradesh. Het is een populaire snack die bekend staat om zijn unieke combinatie van smaken en texturen. De puri (kleine, holle, knapperige bolletjes gemaakt van semolina of bloem) wordt gevuld met de vulling (aardappelen, kikkererwten en kruiden) en vervolgens gedompeld in het gekruide water, wat zorgt voor een explosie van smaken bij elke hap.


De unieke ervaring van het eten van Golgappa is moeilijk te overtreffen. Het knapperige puri gevuld met de pittige, sappige vulling biedt een sensatie die je smaakpapillen zeker zal verrassen.


Kachori


Kachori heeft zijn wortels in de koninklijke keukens van Rajasthan, maar is nu een vaste waarde in de straten van New Delhi. Het is een knapperige, gefrituurde snack die vaak wordt genoten als ontbijt of tussendoortje. Gemaakt van bloem en gevuld met een pittige mix van mungbonen, kikkererwtenmeel, en diverse kruiden. De kachori's worden gefrituurd tot ze goudbruin en krokant zijn, en worden vaak geserveerd met chutneys of yoghurt.


Kachori biedt een rijke, hartige smaakervaring met een heerlijke knapperige textuur. Het is een perfecte snack voor liefhebbers van pittig eten en een geweldig voorbeeld van de complexe smaken van de Indiase keuken.


Jalebi


Het is een zoete lekkernij die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en werd geïntroduceerd in India door de Perzen. Het is nu een integraal onderdeel van de Indiase zoetigheden en een populaire straatverkoperstraktatie. Het deel is gemaakt van bloem, (soms) yoghurt en water, dat wordt gefermenteerd. Het deeg wordt in een spiraalvorm in hete olie gegoten en gefrituurd tot het krokant is, en vervolgens gedompeld in de suikersiroop, wat zorgt voor een zoete, plakkerige buitenkant.


Jalebi is een must-try voor zoetekauwen. De combinatie van de knapperige textuur en de zoete siroop zorgt voor een onweerstaanbare traktatie die perfect is om een maaltijd mee af te sluiten of gewoon als tussendoortje.


Paratha


Het is een geliefd gerecht met diepe wortels in de Indiase culinaire traditie en je vindt het veel in de straten van New Delhi. Het is een veelzijdig platbrood dat zowel als ontbijt, lunch of avondeten kan worden genoten. Gemaakt van volkorenmeel, wordt het deeg uitgerold en gevuld met een verscheidenheid aan heerlijke vullingen, voordat het wordt gebakken op een hete tawa (ijzeren bakplaat) tot het goudbruin en krokant is. Populaire keuzes voor de vulling zijn bijvoorbeeld aloo (aardappel), paneer (Indiase kaas), en gobi (bloemkool), elk op smaak gebracht met een unieke mix van kruiden.


Met zijn heerlijke combinatie van knapperige buitenkant en zachte, smaakvolle binnenkant, is de paratha een perfecte snack of maaltijd voor liefhebbers van de Indiase keuken. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe eenvoudig voedsel ongelooflijk smaakvol kan zijn door het gebruik van de juiste ingrediënten en technieken.


Papdi chaat


Het heeft zijn oorsprong in de levendige markten van Noord-India en is nu een vaste waarde in de straten van New Delhi. Het is een verfrissende, knapperige snack die vaak wordt genoten als tussendoortje of lichte maaltijd. Gemaakt van krokante papdi (deegwafels) en gevuld met een mix van aardappelen, kikkererwten, yoghurt en diverse chutneys. De papdi wordt gegarneerd met koriander, granaatappelpitjes en een sprenkeling van specerijen, en wordt vaak geserveerd met een combinatie van zoete en pittige chutneys.


Papdi chaat biedt een rijke, complexe smaakervaring met een perfecte balans tussen zoet, zuur, pittig en knapperig. Het is een perfecte snack voor liefhebbers van verfrissend en pittig eten en een geweldig voorbeeld van de veelzijdigheid van de Indiase keuken.


Conclusie


New Delhi's streetfood biedt een ongelooflijke diversiteit aan smaken en culinaire ervaringen. Of je nu een liefhebber bent van pittig, hartig of zoet, de straten van New Delhi hebben voor elk wat wils. Dus wanneer je in deze levendige stad bent, vergeet dan niet om de lokale straatkraampjes te bezoeken en jezelf te trakteren op een onvergetelijke culinaire reis. Ook worden er diverse streetfoodtours georganiseerd, die absoluut de moeite waard zijn! Tijdens zo’n tour geniet je niet alleen van heerlijke gerechten, maar krijg je ook fascinerende verhalen te horen over de herkomst van de gerechten en de unieke geschiedenis van de stad. Heb je hulp nodig bij het vinden van een goede tour? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.



0 views0 comments

Comments


bottom of page